West-Frisia

Zesde voor koning Bakker

Stephan Bakker blijft de te kloppen man. De Zaankanter noteerde zondag in het Kampioenschap van Waterland alweer de zesde zege van het seizoen. Bakker klopte in de slotmeters zijn medevluchter Jelmer Nuijten.

Weinig wind en zonnige omstandigheden maakte het ‘volgen’ iets eenvoudiger dan in voorgaande edities. Hoewel het tempo flink werd opgeschroefd, bleef lang een opvallend groot peloton rond rijden. Een breuk in het veld zorgde voor consternatie. Groepje voor groepje maakte de oversteek, waardoor de voorwacht uitgroeide, maar het peloton plotsklaps werd gehalveerd.

Jelmer Nuijten brak met nog meer dan een halfuur voor de wielen de koers open. Samen met Brian Burggraaf trok de West-Frisiaan ten aanval. Waar zijn Haarlemse vluchtgenoot als winnaar van de B-categorie na anderhalf uur mocht afzwaaien, moest de Utrechter nog een half uur alleen door. Dit bleek net iets te lang. In de laatste zes ronden maakte Bakker de oversteek met Jeroen Koorn, eveneens van West-Frisia. De actieve Hoogkarspelder ging echter weer overboord.

In de slotfase trachtte een aantal renners nog de bakens te verzetten. Oudgedienden Tino Haakman en Jorne Videler gingen samen in de achtervolging en kregen vervolgens gezelschap van een viertal, waaronder Sven Broekaart. De zes, al snel terug gebracht tot vijf, zou echter net niet meer de oversteek maken. Haakman strandde met een late uitval nog een tachtigtal meters, maar zag vervolgens zijn medekompanen nog langs hem snellen.