West-Frisia

Bijnaam 5: Snackbarry

Het wielernieuws is in deze tijden van Corona flink opgedroogd. Om u toch te kunnen bedienen brengen wij jullie de komende weken de rubriek: Bijnamen. Mocht u een bijdrage willen leveren, dan ontvangen wij graag uw info.

Bijnaam 5: Snackbarry Als renner van de opleidingsploeg van de Rabobank in 2011 winst in de Dorpenomloop van Rucphen, De Ster van Zwolle en de openingsrit in Vuelta Cyclista a Leon. Een gouden toekomst leek voor hem weggelegd.

Vacance Soleil pikte hem op en na twee jaar maakt Barry Markus de stap naar Belkin, het latere team Lotto NL. De sprinter noteerde een serie van ereplaatsen in 1.1 koersen. Tweemaal spurtte hij naar een tweede stek in Dwars door Drenthe. Ook in Rund um Koln strandde hij achter de Ier Sam Benett en voor de Duitser Gerald Ciolek op de tweede stek.

Toch maakte hij echter nooit de gehoopte volgende stap. Misschien, of eigenlijk meer dan waarschijnlijk, had zijn andere hobby hiermee van doen. Met ‘Snackbarry’ als bijnaam gaat bij u als gewaardeerde lezer meer dan een belletje rinkelen.

In het huidige wielrennen gaan zelfs voor een sprinter ‘snaaien’ en koersen niet hand in hand. De wielersport is te ver doorontwikkeld om misstappen te kunnen maken. De altijd net te zwaar staande Markus kende een aantal mooie jaren, maar bleef hangen en loste nooit zijn belofte als groot talent in. Monkeytown pikte hem in 2017 nog op. In een altijd net even te strak staand shirtje volgde een serie van DNF-jes . In 2018 was een 34e plaats in de Ronde van Noord-Holland zijn laatste wapenfeit, waarna hij definitief de fiets aan de wilgen hing en zich kon storten op zijn tweede hobby.