West-Frisia

‘Hype’ of niet

Strandracen is momenteel ‘de hype’ in Nederland. Enorme deelnemersaantallen melden zich bijna wekelijks aan de kust voor een wedstrijd langs de kustlijn. Toegankelijke evenementen waarbij profs en recreanten samen aan de start verschijnen blijken steeds maar nieuwe deelnemers naar het strand te lokken. Zowel de organisaties als de wielerzaken spinnen garen bij deze ontwikkeling.

De Nederlandse versie van de cyclo’s in België, Frankrijk of Italië, zijn een schot in de roos. Toch mag er een kanttekening worden geplaatst. Afgelopen zaterdag mocht de organisatie van Egmond-Pier-Egmond 3300 deelnemers verwelkomen. Een aantal dat meer bijna twintig procent lager ligt dan de 4000 deelnemers die in het verleden naar Egmond trokken.

De opvallende daling is zeker niet het gevolg van de beperkte instroom van nieuwkomers. Ieder jaar melden weer nieuwe ‘zandhazen’ zich op het strand. De uitstroom is echter vele malen hoger. Een opvallend gegeven wat door de instroom nog niet opvalt. Vraag is wie in actie schiet, de organisaties of de Knwu. Tijdig onderzoek voor het behoud van een gezonde stranddiscipline lijkt geboden.