West-Frisia

Gevestigde orde laat zich inpakken door Junior Krijnsen

De Tour de Lasalle is afgelopen weekend verrassend gewonnen door de pas 17-jarige Jelte Krijnsen. Waar de eerste etappes gewonnen werden door de bekende Noord-Hollandse namen in het Amateur/Sportklasse peloton sloeg de jonge renner uit Bolsward in het afsluitende criterium een dubbelslag.

De eerste etappe op Texel was een prooi voor Tijs Dekker, die sneller was dan Thijs Zuurbier en Ruud Slagter. Zuurbier pakte wel de gele trui door onderweg de bonificatiesprint te winnen. Etappe twee kwam op de naam van Sjaak Schipper die ploeggenoot Joris Blokker versloeg en ook nu werd Ruud Slagter derde. Martijn Lust werd vierde en West-Frisiaan Ivo Huisman werd keurig vijfde. Blokker nam wel de gele trui over.
In de korte tijdrit won Ruud Slagter toch z'n etappe door Joris Blokker met een halve seconde naar plaats twee te verwijzen. Guido van Gelder moest als derde drie seconden toegeven. De vierde etappe, rond Huisduinen, won Zuurbier voor leider Blokker en Zuid-Hollander Robbert Schaap. Na een mindere tijdrit herstelde Ivo Huisman zich met een negende stek vlak voor Mabo-Enra ploeggenoot Jaap Dudink.

Tijdens het afsluitende criterium leek het vooral een strijd te worden tussen leider Blokker en nummer twee Zuurbier die vijf seconden moest goedmaken. Het liep echter anders. Een kopgroep van vijf liep uit tot 35 seconden, daarbij de nummers 4 Tijs Dekker en 6 Jelte Krijnsen van het klassement. De gevestigde orde in het peloton kreeg het gat niet dicht en Krijnsen won vervolgens de etappe voor z'n Friese ploeggenoot Arjen Bos en Jesse Vriend. Na flink wat rekenwerk werd Krijnsen ook nog eens gehuldigd als winnaar van het klassement. Dekker had in de slotfase nog vier seconden verloren en dat was precies het verschil dat Krijnsen nodig had. Joris Blokker mocht als derde mee op het eindpodium, maar won wel de puntentrui. Krijnsen, normaal uitkomend voor De Volharding, pakte uiteraard ook de jongerentrui en mag zich de jongste eindwinnaar ooit van de Helderse meerdaagse noemen.