West-Frisia

Verkeerde afslag in Nederlands gravel

Maar liefst tachtig deelnemers minder op het NK mogen een teken aan de wand zijn. Het NK gravel bleek dit jaar flink minder populair dan vorig jaar.

Een opvallende ontwikkeling. Het gravelen is megapopulair in binnen en buitenland. Evenementen schieten als paddenstoelen aan uit de grond. De door de UCI in het leven geroepen Worldgravelseries zijn megapopulair. De Nederlandse reeks lijkt na een goede start alweer weg te zakken.

Oorzaak lijkt simpel aan te wijzen. Waar de UCI juist inzet op leeftijdsklasses wordt in Nederland alles op een hoop geveegd. Zo werden op het NK enkel truien voor de beste drie mannen en vrouwen uitgereikt. Logischerwijs blijken oudere deelnemers hierdoor weer snel af te haken.

Hiermee stoot men in Nederland zich voor de tweede maal aan dezelfde steen. Waar op de baan, weg veld en mtb wel in leeftijdsklassen wordt gestreden, werd dit enkele jaren geleden ook in het strandracen gemist. Ook daar zag je na de opkomst de groep veertigers weer afhaken, terwijl qua inspanning juist het strandracen en gravelen uitermate geschikt zijn voor de wat meer ‘belegen’ wielrenners.