West-Frisia

Spaans podium voor Snip

Met een late uitval kwam Paul Snip gister dichtbij winst in de 93e editie van de Campionat Sabadell. De Bovenkarspelder werd nog nipt achterhaald en greep een mooie derde plaats in de Spaanse klassieker.

De West-Frisia equipe toonde zich veelvuldig in de oude Catalaanse koers. Al direct uit het vertrek meldde Snip zich bij de eerste uitvallen. Ook ploegmaten Bas Luca de Vries, Jim Kes en Aldert van der Veen toonde zich, terwijl de overige ploeggenoten na de eerste klim inschoven.

Ondanks de vele hoogtemeters duurde het echter lang voordat de beslissende vlucht tot stand kwam. Net op het moment dat de koers leek uit te draaien op een massasprint, trok Snip ten aanval. De West-Fries kreeg gezelschap van een paar renners, maar zag op een klim ook de voorwacht van het peloton inschuiven. Bovenaan trok Snip opnieuw door, waarna zes renners aansloten. Op de laatste klim werd de groep uitgedund tot een vijftal.

Achter de vluchters ontstond een jachtgroep met daarbij een actieve Pim Fransen. De koers kreeg echter oponthoud. Door een valpartij in een afdaling, waarbij ook Thomas Hartog betrokken was, ontbrak de ziekenwagen enige tijd. De wedstrijd werd vervolgens even stilgelegd.

Bij de herstart kreeg de groep van Snip zijn voorsprong terug. De achtervolgende groep van Fransen moest echter weer plaatsnemen in het peloton. Terwijl zijn ploegmaat vooraan samen met zijn medevluchters flink gas gaf, bleef Fransen ook actief. De eerstejaars uit Andijk vond al snel samen met De Vries een plaatsje in een achtervolgende groep.

De verschillen werden enkel maar groter. Een Russisch duo vooraan beheerste de koers. Een late uitval van Snip verraste de twee. Pas op 200 meter van de meet werd hij gepasseerd door twee renners, waarna hij als derde over de meet kwam. Achter hem spurtte Aldert van der Veen naar plaats acht. Ook Kes (20e), Job van der Wal (23e) en Fransen (29e), haalde de topdertig.