West-Frisia

Ockeloen soleert naar winst

Storm maakte de Strandrace van Renesse gister toch een extra uitdaging. Jasper Ockeloen toonde zich de sterkste. In de finale reed hij weg bij zijn laatste drie gezellen.

Vraagtekens werden er vooraf gezet bij het doorgaan van de strandrace. Op voorspraak van organisator Alex Schuttert vond het evenement in het Zeeuwse Renesse toch plaats. Een uitstekende zet. De wedstrijd bleek zwaar, heroïsch, misschien wel episch, maar zeker te doen. Daarbij ontrolde er een mooi koersverloop.

Tegenwind trachtte enkele renners weg te rijden. Zodra de stormachtige wind meer van de zijkant kwam, was het alle hens aan dek. Het veld spatte uiteen en bij het eerste keerpunt was het aantal kanshebbers al flink teruggebracht. Op de eerste terugweg vond onder leiding van Ockeloen een vijftal elkaar. (verder Tibor Zwaan, Ramses Bekkenk, Richard Jansen, Bruno van Beek. Opvallend was de afwezigheid van Europees Kampioen Coen Vermeltfoort. De Brabander vond zich samen met Rick van Breda terug in een groepje achtervolgers.

In de tweede ronde viel door materiaalpech de in Zeeland geboren Ramses Bekkenk vooraan weg. Bij het laatste keerpunt moest ook Tibor Zwaan afhaken. De Egmondse veteraan knokte zich echter terug en achterhaalde nog zijn plaatsgenoot Van Beek. Ockeloen toonde zich veruit de sterkste en reed nog bijna vijftig tellen weg bij Assendelfter Jansen.

Op een minuut van Van Beek, passeerde Vermeltfoort als vijfde de meet. Rick van Breda volgde als zevende. Ook Beverwijker Frank Roling (9e) en Thijs Zonneveld (10e) haalden de toptien. Bram Rood snelde naar een elfde stek, terwijl ook Jelmer Asjes (13e) lang deel uitmaakte van de derde groep in koers.

Bij de vrouwen ging de winst niet naar de verwachte Tessa Neefjes. De Wervershoofse kampte met een telkenmale aflopende ketting en moest haar gezellen laten gaan. Rozanne Slik en Michelle de Graaf loste bij de eerste doorkomst Barbera Zut. Terwijl het duo vooraan tot de meet er een spannende strijd van maakte, werd Zut achterhaald door Zuid-Hollandse Mariëlle Trouwborst. De Graaf ontbond haar duivels in de slotkilometers. Met de wind in de rug, moest Slik haar laten gaan en kon De Graaf, een dag eerder al de sterkste in de Beachseries wedstrijd, voor haar tweede winst in twee dagen tekenen.