West-Frisia

Zaanse titelstrijd voor Sinkeldam

De Nederlands Kampioen als winnaar. Veel organisaties zouden daar een ‘moord’ voor doen. Voor de organisatie van de Kampioenschap van de Zaanstreek werd het de bewaarheid. Ramon Sinkeldam greep gister de winst op zijn thuisparcours van Dts.

De prof van Francais des Jeux toonde zich de rapste van een kopgroep van vier. Achter hem toonde oudgediende Jelmer Asjes aan klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Asjes werd tweede voor de opvallend sterk acterende Raymond Splinter. Ook Laurens ten Dam maakte deel uit van het kwartet, dat in het laatste halfuur de benen nam. Ook Thimo Kroeze maakte deel uit van de kopgroep. De Zaankanter moest in de slotfase echter de rol lossen, waarna hij in de slotmeters nog nipt werd overstoken door de eerste renners van het peloton.

Waar in het verleden het veld gedurende de Zaanse titelstrijd wel eens volledig uiteen werd gereten, duurde het ditmaal lang voordat de koers in zijn definitieve plooi viel. Verschillende malen trachtte kopgroepen het peloton af te schudden. Ondanks veel inzet van onder andere Asjes, Ten Dam, Sinkeldam en West-Frisiaan Harry Sweering duurde het anderhalf uur lang voordat het vijftal definitief de benen nam.

Achter de vier overgebleven renners bleef Enzo Leijnse nipt het peloton voor. West-Frisia nieuwkomer Jesse de Rooij toonde zich in de spurt de rapste en achterhaalde daarmee ook nog net de vooraan geloste Kroeze. Justin Brusche, Volendammer Cees Snoek en Mike Appelman completeerden de toptien.

Eerder op de dag ging Mike Bronswijk aan de haal met de zege bij de combi van nieuwelingen en dames. Hij reed in de slotfase weg bij zijn vluchtgenoten Lance Huenders en Maud Rijnbeek.