West-Frisia

WF Jonkies kloppen aan de deur

De ploeg van West-Frisia blijkt de afgelopen winter flink verbreed. De nieuwe jonge garde toonde direct bij haar eerste optreden in Spanje haar kracht. Zowel Stijn Ruijter als Mick Kemper meldde zich in de lastige 89e editie van het Campionat de Sabadell in de vroege vlucht. Samen met een drietal andere renners trapten zij op de lange eerste klim een voorsprong van meer dan één minuut bijeen. Vervolgens maakten nog drie renners de oversteek, waarna de vlucht een nog serieuzere kans kreeg. ‘ Het achttal liep tot boven de twee minuten uit. Op de laatste twee klimmen van de dag spatte de groep uiteen. Kemper ging overboord en eerstejaars Ruijter moest passen. Hij kon echter nog net zijn wagentje aansluiten bij de achterop komende Alexander Konijn. Het groepje zette de jacht in op de enige vluchter, maar kreeg deze niet meer te pakken. Konijn spurtte naar de vierde stek. Zijn ploegmaat Ruijter, die naar eigen zeggen nog nooit zo had afgezien, werd negende.

Achter de groep reed Joeri van der Tuin nog net weg uit het flink uitgedunde peloton. De Wieringer noteerde een dertiende stek, terwijl zijn ploegmaat Matthew Overste als rapste van de groep als veertiende over de meet bolde. Ook Sven Broekaart, Thomas Hartog en Eric Mooij maakten nog deel uit van het tot veertig renners uitgedunde peloton. Het brede collectief greep voor het tweede achtereenvolgende jaar de winst in het ploegenklassement.

Een dag eerder noteerde Jesse de Rooij al een tiende stek in de Trofeo Escola. Achter een tweetal vluchters spurtte de Hoornaar naar een tiende stek. West-Frisia verblijft momenteel voor een trainingskamp in Spanje en combineert de deelname van een aantal klassiekers met haar verblijf.