West-Frisia

West-Frisianen strandden

Veel hadden ze er van voorgesteld. Met de toewijzing aan Surhuisterveen als locatie zag de West-Frisia equipe kansen op het NK veldrijden. Voor de geel/blauwe formatie ging het afgelopen weekend echter grondig mis.

Vroeg op de ochtend van de slotdag kwam Chris van Stralen al niet geheel okselfris aan de start. Ondanks keelproblemen vertrek de nieuweling uit Enkhuizen toch nog met enige hoop, maar besloot al snel nog flink verkouden na twee ronden de strijd te staken. Bij de amateurs moest het duo Bart Ursem-Mike Hooiveld de eer hoog houden.

Voor Ursem ging het al voor het vertrek mis. Zijn speciaal aangeschafte bolide bleek niet meer te schakelen, waardoor hij genoodzaakt was op zijn reservefiets te starten. Al snel belandde de Andijker in een massale valpartij op de grond. Vervolgens bleek koersen zonder fietswissel op het zware modderparcours echt niet mogelijk, waardoor hij in de slotfase veel terrein verspeelde. Hooiveld deed het beter. Vanuit de achterste rijen kende hij een kanonsstart, die hem zelfs even in de topvijftien bracht. De eerstejaars amateur moest in het verloop van de wedstrijd wat plaatsen toegeven en werd 25e.

Een dag eerder eindigde het NK voor Tino Haakman in mineur. Ziekte in de week vooraf de titelstrijd werd met een antibioticakuur onderdrukt. Na een schuiver in de openingsronde sloeg hij over de kop in een dranghek. Met een pijnlijke hand en knieƫn besloot hij de strijd direct te staken in wat hij zelf vooraf al als afscheidswedstrijd had aangekondigd.