West-Frisia

Werken aan je erelijst

Koersen is mooi, podium rijden is prachtig, winnen is de overtreffende trap. Uiteindelijk draait het om de bloemen, het podium, de kussen van de rondemiss, de trofee, …. .. de erelijst.

De erelijst. De lijst van in je koersleven behaalde zeges. Die is veelal summier. Slechts de betere renners weten ieder jaar wat bij te schrijven. Meestal blijft het echter een schamel lijstje.

Als winnaar over de meet gaan in een wielerkoers is dan ook niet eenvoudig. Een rondgang in het peloton maakt veel duidelijk. Een kleine groep renners vormt de grote slokop. Niet meer dan twintig procent van de renners, en dat is een hoge schatting, heeft ooit een koers op zijn naam geschreven. Een simpele kansberekening onderschrijft dat. Met honderd renners aan het vertrek is de rekenkundige kans op winst slecht één procent. Je zou voor minder overstappen naar een teamsport …….

De ook in Noord-Holland beroemde Fries H.S. vond een uiterst fraaie methode om zijn erelijst verder op te poetsen. De nuchtere Sneeker mag trots kijken naar zijn lijstje met meerdere zeges. Met zijn eigenhandig ontwikkelde theorie mocht de als clubrenner voor West-Frisia uitkomende Fries dit jaar met een zware bergetappe in de Ronde van Zwitserland, een opmerkelijke Worldtour- overwinning bijschrijven.

Want, aldus de methode; mag je ook zeges bijschrijven van renners die je wel eens geklopt hebt in de strijd om de winst”. S. refereerde aan zijn overwinning in Limburg’s Mooiste van 2014, waar hij Antwan Tolhoek in de oplopende slotmeters achter zich liet. De deze zomer behaalde fraaie zege van de jonge Jumbo-Visma-renner in zesde rit van de Tour de Swiss belandde zodoende ook als scalpel aan zijn riem.

S, zijn ploegleider ging direct akkoord met de heldere zienswijze van zijn Friese pupil. T.H. voelde zich vorig week plots Wereld Kampioen. De Enkhuizer refereerde aan zijn zege in de Ronde van Epe van 2014. Na een nat geregende koers zag hij daar Koen Bouwman als derde het podium beklimmen. De uithaal van Bouwman en zijn kompanen in het WK mixed relay van dit jaar leverde de wielergepensioneerde West-Fries plots nog een gouden plak op.