West-Frisia

Verrassende wending in Westerland offroad

De vijfde editie van de Westerland offroad Challenge kreeg gister een wel zeer fraai slot. Rondenlang knokten Rick van Breda en Joris Blokker zij aan zij om de zege. In de slotronde wist achtervolger Tino Haakman echter eerst Van Breda en vervolgens Blokker te achterhalen. Pas in de laatste kilometer wist de bijna gepensioneerde Enkhuizer een beslissend gaatje te slaan.

De start bleek flink van invloed in de Westerlandse cross. Voor de eerste maal week de organisatie uit naar het strand. Dit bleek een lastige opgave voor de veldrijders. Waar de mountainbikers zoals Van Breda en Blokker direct de benen namen, verzeilden de veldrijders in de achtergrond. Zowel Haakman als Dekker miste hun start volledig vanuit het achterveld belandde de twee West-Friezen echter al snel op plaatsen drie en vier. Met een voorsprong van een halve minuut leken voorop Blokker en Van Breda echter buiten bereik. Een tweetal goede passages op een lastige zandstrook brachten Haakman echter plots dichterbij. De West-Frisiaan draaide de gaskraan nogmaals flink open. Bij het ingaan van de slotronden keek hij echter nog altijd tegen een achterstand van een vijftiental seconden aan. De vooraan geloste Van Breda werd al snel achterhaald. Wieringerwerfer Blokker leek echter zeker van zijn winst, maar zag tot zijn verbazing Haakman toch nog aansluiting. De Enkhuizer nam direct het commando over waarna hij in een zandpassage een beslissende voorsprong nam. Van Breda volgde als derde voor Dekker.

Breezander Arie van der Lee meldde zich op plaats vijf. De nieuwkomer in de elite-belofteploeg van West-Frisia hield zijn toekomstig ploeggenoot Adne van Engelen en veteraan Jeroen Duijn achter zich. Robbert-Jan Mol, Maarten Wijdenes en Bas Bugel completeerden de toptien. Bij de vrouwen ging de zege naar de jonge Ilse Hoornsman. De renster van Hrtc bleef Anemarie Kranenburg en Wil Broekaart voor. Troy Baijs was de sterkste bij de jongste jeugd, terwijl Ivo Zwaans in de categorie 13/14 de overwinning pakte.

Uitslag Mannen: 1. Tino Haakman, 2. Joris Blokker, 3. Rick van Breda, 4. Sjors Dekker, 5. Arie van der Lee, 6. Adne van Engelen, 7. Jeroen Duijn, 8. Robbert Jan Mol, 9. Maarten Wijdenes. 10. Bas Bugel, 11. Timo Sijm, 12. Martijn Lust, 13. Bart Ursem, 14. Joris de Boer, 15. Gijs Beets, 16. Mike Tesselaar, 17. Sven Broekaart, 18. Adrie Uiterdijk, 19. Ivan Beerepoot, 20. Cas Brommer

Vrouwen: 1. Ilse Hoornsman, 2. Annemarie Kranenburg, 3. Wil Broekaart