West-Frisia

Van den Berg soleert naar winst

Op fraaie wijze trok Julius van den Berg gister de winst in de Ronde van Noord-Holland naar zich toe. Met een overtuigende demarrage liet de Purmerender in de slotfase zijn medevluchters achter zich. Ploegmaat Cees Bol maakte het SEG succes compleet door naar plaats twee te sprinten.

Net iets te weinig wind zorgde voor een lastige koers. Aanvallers zochten de ruimte, maar kregen maar zelden meer dan tien tellen voorsprong. Een groep van zes met daarbij West-Frisiaan Tim Groot leek in de Noordkop wel de zege te krijgen. Het sextet kreeg een tweetal minuten voorsprong, maar zag met het naderen van de West-Friese dijk het peloton achter hun in galop slaan. De vluchters werden dan ook snel ingerekend, waarna de dijk als scherprechter fungeerde. Een 45 renners maakten zich los.

Vanaf Schoorldam brak ook deze groep in twee delen uiteen. In de groep vooraan, waarin ook West-Frisianen Sven Broekaart en Joury Ottenbros een plaats hadden gevonden, waren het Delta en Monkeytown die de gashendel opendraaide. Onder aanvoering van de renners van Beat en Vlasman smolten de twee groepen echter weer samen. Op hoge snelheid denderde de groep door de natte straten van Alkmaar. Zeven renners met daarbij Cees Bol trachtte toch te ontsnappen. Terwijl de vluchtgroep bijna was ingerekend, ging het even ten zuiden van de stad mis. Verschillende renners schoven onderuit. Van de ontstane onrust maakte een nieuwe kopgroep gebruik om te ontsnappen.

Van den Berg bleek vervolgens de beste. Zijn stevige demarrage kon niet worden beantwoord, waarna hij enkele kilometer later het zegegebaar mocht maken. Achter de Purmerender spurtte ploegmaat Bol naar plaats twee voor Wim Stroetinga en André Looij. Ook Dion Beukeboom (9e) en Jelmer Asjes (10e) maakten deel uit van de groep. Monkeytownrenners Stephan Bakker (14e) en West-Frisiaan Ottenbros (18e) belandde ook in de toptwintig.