West-Frisia

Tussen servet en tafellaken

Met de komst van de vrouwenploeg van Jumbo-Visma heeft het Nederlandse wielrennen ook op het vrouwenvlak een flinke stap gezet. Met Marianne Vos als kopvrouwe een topploeg in wording. Met Jip van den Bos en Riejanne Markus krijgt de formatie ook een Noord-Hollandse inbreng.

Toch lijkt het niet zo dat er een topploeg is bijgekomen. Parkhotel Valkenburg heeft door de komst van Jumbo-Visma flink van haar pluimen verloren. Niet alleen zag zij een deel van haar rensters overstappen naar de nieuwe formatie, ook een deel van de begeleidingsstaf maakte eenzelfde stap. Zonder een flink aantal van haar speerpunten mikt de formatie zich in 2021 veel meer op het opleiden van talenten. Een insteek waarmee zij in dezelfde vijver vissen als NXTG en Grant Thornton-Krush Bikes-Tunap Sports, de opvolger van Biehler Krush,

Vraag is echter hoeveel startgelegenheid de teams nog in grote wedstrijden zullen krijgen. Waar Parkhotel nog enigszins kan teren op zijn oude glorie en NXTG zijn oud-profs in de begeleiding als plus heeft, lijkt er voor het Zuid-Hollandse Grant Thornton-Krush Bikes, weinig ingangen klaar te liggen. Met de voorrang aan de topteams blijft het voor alle drie echter afwachten.

Voor de drie teams is te hopen dat de kalender in 2021 weer beter gevuld zal zijn. Zo niet dan krijgen de rensters ook in het nieuwe seizoen een magere kalender voorgeschoteld.