West-Frisia

Teamwork leidt tot tweede winst

Gister mocht West-Frisiaan Bart Lemmen voor de tweede maal het zegegebaar maken in de Ardenne Challenge. Na winst in de openingsetappe greep hij ook de zege in de slotrit van de vijfdaagse.

Waar hij bij zijn eerste ritwinst in het Luxemburgse Wiltz vooral individuele klasse toonde, kon Lemmen in de slotrit rond het Belgische Etalle steunen op zijn ploegmaten. Al na een uur koers miste de voltallige ploeg op Joeri van der Tuin (die aan de basis stond van de vlucht) na een ontsnapping van maar liefst 44 renners. Samen met de leider van de gerenommeerde Belgische formatie Home Solutions zette de West-Frisia equipe onder aanvoering van Ward Koster de achtervolging in. Ondanks de vereende krachten liep het verschil op naar één minuut. Een klim in het parcours zorgde voor de ommekeer. Het verschil slonk tot een halve minuut. Toch duurde het maar liefst vijftig kilometer voor de aansluiting weer was gevonden.

De samensmelting betekende vervolgens het ideale moment voor een nieuwe vlucht. Op aanwijzen van wegkapitein Thomas Hartog schoof Van der Tuin direct opnieuw mee en zag even later ook Lemmen de oversteek maken. De zestien vluchters kregen nog even tegengas, waarna de veer brak in het moegestreden peloton.

Vanaf het passeren van de laatste bersprint, nam het West-Frisia duo de koers in handen. Tot maar liefst zes maal toe lanceerde Van der Tuin een aanval. De laatste poging van de Wieringer strandde op slechts 800 meter van de meet. Lemmen timede vervolgens perfect en toonde zich de rapste van de groep. Zijn ploegmaat volgde als twaalfde, terwijl Matthew Overste in het peloton naar een 35ste stek spurtte.