West-Frisia

Strandraces voor kruising

Honderden deelnemers melden zich bijna wekelijks op het Noord-Hollandse strand. Als jonge loot aan ‘de wielerboom’ is het strandracen echter nog niet doorontwikkeld. Hoewel organisaties enorm veel energie steken in hun evenementen en er ook overleg tussen de comités plaatsvindt, mist er nog eenduidige regelgeving. Ook blijken de geldende regels, veelal van de weg of het mountainbiken afkomstig, niet volledig toepasbaar op de snel groeiende discipline.

Ondertussen neemt de druk toe. Niet alleen maken steeds meer buitenlandse deelnemers de reis naar de Hollandse kust, zo telde de topdertig in de strandrace van Katwijk zowel Franse, Oostenrijkse als Belgische renners, maar ook de concurrentie van strandraces vanuit het buitenland neemt toe. Komend weekend ontbreken verschillende toppers aan de start in de strandrace van Scheveningen. Voor een aantal valt de keuze op de strandrace in het Belgische De Panne. Hogere prijzenschema’s bij de Zudierburen, maar vooral het dit seizoen weggevallen Nederlandse Topcompetitie is hier mede debet aan.

Voordat de het strandracen verzandt in een wild-west van wedstrijden, regels en prijzenschema’s, ondersneeuwt onder de ‘booming’ strandraces in België, maar vooral haar momentum verliest, verdient de nieuwe discipline een duidelijke lijn voor een gezonde toekomst.