West-Frisia

Strand preparatie

Het startschot van de strandraces valt veelal op de vroege ochtend. Met de lange autorit vooraf, opgeteld met de voorbereidingstijd, betekent dit steevast een vroegertje voor de strandracers.

Zo ook afgelopen zondag. Na een wel zeer vroege wake upp call van de wekker, meldde de speciale West-Frisia strandraceploeg zich reeds om 6.15 uur op het vaste vertrekpunt in Zwaagdijk. Na de ‘Klaas Vaak-kruimels’ uit de ogen te hebben gewreven, vertrok de West-Frisia equipe voor een mistige reis richting de strandrace van Scheveningen.

Vroeg aangekomen op de boulevard van de kustplaats begint het laatste deel, de daadwerkelijke voorbereiding. Na het melden bij de inschrijving in het plaatselijke pannenkoekenhuis, wordt door het opperhoofd een goed stekje gevonden en een gezellig hoekje gecreëerd. Koppie besteld. WC opgezocht. Tassen vinden een plaatsje nabij en de wekelijkse discussie over hoeveel kleding, handschoenen en bandenspanning volgt.

En dan de wekelijkse ontploffing. Als vast ritueel wordt in korte tijd de pannenkoekentent omgetoverd tot kleedkamer. De volledige inhoud van de veel te goed gevulde sporttassen belandt weinig gestructureerd op de grond, stoelen, banken of tussen de kopjes thee en koffie op de tafels van de eetgeleenheid. Vanuit de grote puinhoop wordt er naar en de al dan niet juiste kledingstukken gehengeld.

Snel wordt het strand opgezocht om nog even het ‘strand’ te voelen. Steevast volgt, waar achteraf zo’n beetje altijd spijt over wordt betuigt, het aanpassen van de bandenspanning. Mits de rij voor het toilet doenbaar is, krijgt deze nog een bezoek om daarna met de juiste kleding de startstrook op te zoeken. Vlak voor het startschot valt, kan er gelukkig altijd kleding worden afgegeven aan de trouwe hulptroepen, waarna eindelijk het verlossende startschot wordt gegeven.