West-Frisia

Slik drie in EPE

De strandrace Egmond-Pier-Egmond kan steeds meer worden gezien als officieus Wereldkampioenschap. De wedstrijd krijgt de laatste jaren veruit het grootste, maar vooral ook sterkste startveld aan het vertrek. Dit jaar ging de winst naar de Belg Timothy Dupont. De Belgische oud-winnaar van de editie van 2016 toonde zich nipt de rapste van een elitekopgroep van zes. Lars Boom, die op de overwinning leek af te stevenen volgde als tweede voor Bergenaar Ivar Slik. Sebastian Langeveld, Jordy Buskermolen en de opvallend sterke Sven Broekaart completeerden de kopgroep.

Zowel Broekaart, Slik als Boom maakte aangevuld met Heerhugowaarder Bram Rood deel uit van de kopgroep van vier die al vroeg in de wedstrijd de benen nam. De felle tegenwind en de omvangrijke groep achtervolgers zorgden even voor Castricum echter weer voor een samensmelting. Uitvalspogingen van een actieve Rick van Breda en Peter Koning leidde ook tot niets, waardoor een omvangrijke groep van dertig zich bij het keerpunt bij de Pier meldde. De serie van strand- op en afgangen lieten vervolgens het veld uiteen spatten. Vooraan bleef een groep van vijftien over, die na de strandafgang bij Castricum werd terug gebracht tot zes. Ondanks de aanvallen bleef het zestal bijeen. Broekaart hield knap stand tussen de pro-continentalrenners. Op de boulevard zorgden profs Dupont en Boom voor een slot met vuurwerk zorgden. Vanuit het wiel van Boom bleek de Belg net even rapper.

Thuisrijder Bram Imming moest van een afstandje toezien hoe de grootste prijzen werden verdeeld. Amsterdammer Thijs Zonneveld moest zich tevreden stellen met een achtste plaats. Vroege aanvaller Bram Rood volgde als negende.

Bij de vrouwen ging de winst naar Rozanne Slik. De jongere zus van de nummer drie van de mannen, toonde zich op de terugweg sterker dan haar overgebleven drie concurrentes. Ploeggenote Nina Kessler volgde als tweede voor Nathalie van Gogh en de Belgische Grace Verbeke. Wervershoofse Tessa Neefjes volgde als vijfde.