West-Frisia

Lemmen ‘phenomenaal’

“Hij was phenomenaal”, aldus de lyrische organisatie. Bart Lemmen maakte gister indruk op de wijze waarop hij de eerste etappe van de Ardenne Challenge op zijn naam schreef.

De West-Frisiaan liet zich de gehele rit vooraan opmerken. Al bij de eerste klim meldde hij zich vooraan. Vanaf dat moment schalde zijn rugnummer 169 meermaals door de koersradio. Op veertig kilometer van de meet, trachtte hij het voorste peloton verder uit te dunnen. Zijn versnelling werd echter niet beantwoord, waarna hij solo langzaam bij het uitgedunde peloton wegreed.

Bij de laatste doorkomst in het Luxemburgse Wiltz op 25 kilometer van de meet, telde het verschil plotsklaps vijftig tellen, waarna achter hem de jacht werd geopend. Twee renners naderde op de zware omloop langzaam. Met nog tien kilometer voor de boeg was het verschil teruggelopen tot slechts vijftien tellen.

Lemmen bleef knokken, maar moest toezien dat de twee Belgen op 800 meter van de streep op zijn wiel terugkwamen. De Utrechter bleek echter nog niet geklopt. Hij haakte aan in het derde wiel en ging op tweehonderd meter van de meet, zelf vol aan. Een winnende move. De Belg Arno Claes kwam nog tot het achterwiel, maar geen centimeter verder.

Met de winst pakte Lemmen direct de leiding in de vijfdaagse. De West-Frisiaan staat ook tweede in het bergklassement.