West-Frisia

Langeveld klasse apart

Sebastian Langeveld lijkt nu al klaar voor de voorjaarsklassiekers. De renner van Education First reed gister de volledig concurrentie op een hoop in de strandrace Egmond-Pier-Egmond. Met ruime voorsprong meldde aan de finish in Egmond.

Twee opvallende herintreders kleurden gister de strandrace. De stormachtige wind liet op de heenweg een enorme groep vooraan samen klonteren. De twee Kennemerlanders Job van der Wal en Ward Koster kozen in de kleuren van Going Dutch samen voor de aanval. Het even twijfelde veld zag het uitstekend samenwerkende duo steeds meer voorsprong nemen. Enkel Venhuizer Peter Koning ging solo in de achtervolging.

Van der Wal en Koster vormen vooraan een opvallend duo. De twee topjunioren van vijftien jaar terug maken dit jaar samen hun rentree in het elitepeloton. Bij West-Frisia komt het gretige tweetal ook op de weg terug in het elitepeloton.

Maar liefst veertig tellen voor de rest van het veld meldde het duo zich halverwege de rit bij de Pier. Met de wind in de rug ontplofte de boel. Het peloton spatte volledig uiteen en Koning, en Van der Wal werden snel door de eerste achtervolgers achterhaald. Koster hield langer stand.

Achter hem trok Langeveld in de aanval. De Zuid-Hollander achterhaalde de tegenwoordig in Amsterdam woonachtige Koster voor Castricum en liet hem ook direct achter. Waar Langeveld zijn voorsprong alleen maar verder uitbouwde, hield Koster nog opvallend lang stand. In het sterke veld werd een twaalfde stek zijn deel.

Achter Langeveld vormde zich een elitegroep. Johny Hoogerland greep uiteindelijk de tweede stek voor Spanbroeker Stijn Appel. Thijsfavoriet Bram Imming nestelde zich op een vierde stek voor de Fransman Emile Vermeulen. Rick van Breda zorgde als negende voor nog meer Noord-Hollandse inbreng.