West-Frisia

Jonkheer de rit, Terpstra het geel

Na de openingstijdrit vrijdag ging de Hel van Petten gister verder met een omloop. Tijdens deze omloop wisten de directe concurrenten van klassementsleider Bram de Waard meerdere bonificatieseconden bij elkaar te sprokkelen. Zo wist Ruud Slagter onderweg 14 seconden te sprokkelen en Glenn van Nierop 6 seconden. Voor Slagter voldoende om virtueel de gele trui over te nemen van de Waard en voor van Nierop voldoende om op dezelfde plek te blijven staan als voorafgaand aan de omloop.

Dit alles was echter buiten Tom Terpstra gerekend. Die ging namelijk samen met Bob Jonkheer in de aanval. Terpstra was tijdens de tijdrit op een halve minuut als negende geƫindigd en vormde daarmee een bedreiging voor de kop van het klassement. Desalniettemin wisten de twee heren een respectabele voorsprong uit te bouwen en werden ze niet meer teruggepakt door het peloton. In een sprint a-deux wist Jonkheer naar de overwinning te sprinten terwijl Terpstra de tweede plek voor zich opeiste. Het peloton kwam daarachter op een driekwart minuut binnenrijden. De sprint daarvan werd gewonnen door Slagter die daarmee nogmaals 8 bonificatieseconden wist te pakken. Daarbij eindigde Bart Ursem op een hele nette vijfde plaats.

De bonificatieseconden mochten niet meer baten omdat Terpstra hiermee zijn achterstand van een halve minuut op klassementsleider de Waard had omgebogen naar een voorsprong van een kleine 10 seconden op Slagter. Van Nierop staat nu derde op 20 seconden waardoor alles nog speelbaar is tijdens het criterium van vandaag.