West-Frisia

Jan Dekker overleden

Met Jan Dekker is gister één van de sporthelden uit oostelijk West-Friesland overleden. De tachtiger uit Bovenkarspel was zowel in de atletiek, op de fiets, cyclocrossfiets als op de schaats actief. Zo reed Dekker na een lange achtervolging in de Elfstedentocht van 1963 naar een 23e stek.

De West-Friese karakterman stond bekend om zijn stuurse norse gemopper. Maar stond voor veel sporters ook aan de basis van hun actieve sportcarrière. Als twintiger bezocht Dekker in de wintermaanden de landelijke veldlopen. Zijn bus was bijna wekelijks volgeladen met jonge atleten. Onder andere Klaas Vriend, Jaap Jonkman en Arie Haakman reisden als tieners regelmatig met de bus van Dekker mee. Dekker was later vooral actief op de fiets. Als late vijftiger was hij onder andere trainingsgenoot van de gebroeders Paul en Tim Preijer, de gebroeders Danny en Richard Degeling, de gebroeders Peter en Jeroen Doodeman, Tino Haakman en ook Dennis Timmerman, die hij met regelmaat op zijn bekende nurkse wijze van adviezen voorzag.

Dekker was bij West-Frisia als vrijwilliger actief. Hij gold als vaste bezoeker van de West-Frisia clubwedstrijden en behoorde tot de onderhoudsploeg op de Bult.