West-Frisia

HvH-Den Helder wordt ‘etappekoers’

Met een neutralisatie op het traject IJmuiden naar Wijk aan Zee wordt de strandrace Hoek van Holland-Den Helder die volgende week zondag op de agenda staat eigenlijk een etappekoers. De zeven kilometer lange passage over land tussen IJmuiden en Wijk aan Zee vormt al jaren een bottleneck in de strandrace. Het drukke verkeer met haar verschillende stoplichten kunnen niet voor de strandracers worden aangepast. Om de verkeersveiligheid te garanderen wordt op last van de gemeente Velsen dit jaar de tijdwaarneming gestopt. De verloren tijd op dit traject zal aan de meet in Den Helder uiteindelijk van de bruto eindtijd worden gehaald. Het is dan ook nutteloos om hard te fietsen en risico′s te nemen bij stoplichten, kruisingen, rotondes, de sluizen en de spoorwegovergang. Momenteel vinden werkzaamheden aan de sluizen plaats. Er is één sluisovergang beschikbaar voor zowel fietsers als auto′s. Als het stoplicht op rood staat zal er verkeer tegemoet komen. De politie zal handhaven volgens de geldende verkeersregels en bij overtreding de deelnemer(s) staande houden en bekeuren.

Bij het verlaten van het strand in IJmuiden wordt de tijd van de deelnemers geregistreerd. Bij het betreden van het strand in Wijk aan Zee start de tijdwaarneming weer. Dit houdt in dat er als het ware twee wedstrijden worden verreden en dat de winnaar degene is die de snelste netto tijd heeft gefietst. Het zou dus zo kunnen zijn dat degene die als eerste de finishlijn passeert niet de winnaar is, omdat de netto tijd langzamer kan zijn dan die van een ander.

De organisatie begrijpt dat de maatregel onzekerheid kan geven bij de deelnemer die voor de eindprijzen of hoge klassering gaat. Om de vergunning te verkrijgen van de gemeente is dit de enige stap. Om ook in de toekomst nog strandraces te kunnen organiseren hoopt het organiserende Beachbiking dat alle deelnemers deze maatregel respecteren en begrip hebben voor de situatie.