West-Frisia

Door/Dolgedraaid

Het Coronatijdperk brengt een ieder solo op de fiets. De vele trainingsgroepen zijn door de maatregelen versplinterd tot eenlingen en duo’s. Het lijkt zelfs wel drukker op de weg. Vanwege het ‘thuiswerk’ meer tijd en de versplintering zorgt voor flink bevolkte wegen.

De wedstrijdloze periode maakt extra hongerig naar competitie. Waar anders tegen elkaar kan worden gekoerst of soms al een bordjessprint helpt als uitlaatklep, biedt momenteel enkel Zwift uitkomst.

En Strava natuurlijk. Op het platvorm plaatsen duursporters in grote getale hun sportieve strapatsen. Opvallend is de toename van extreme trainingen. Soloritten van boven de 200 kilometer worden met grote regelmaat op het internet geslingerd. Rick van Breda deed een poging naar de koppositie in het idioterieklassement. Met een tacxrit van ruim acht uur met daarin ook nog eens bijna 10.000 hoogtemeters, mag worden afgevraagd of het niet tijd wordt voor een opname van deze Helderse jongeman.

John Veerman is momenteel echter de te kloppen ‘doorgedraaide’. De Volendammer veteraan reed zaterdag niet één, maar tweemaal solo het Markermeer rond. Hij koos daarbij ook nog niet eens voor de kortste route. Zijn teller tikte dan ook na iets meer dan negen uur ruim 304 kilometer aan.