West-Frisia

De Fietswerper

Bjarne Riis en David Millar, hebben zeker één ding gemeen. De twee wereldtoppers uit het verleden kunnen buigen op een illuster doping verleden, waarover de één iets spraakzamer is dan de ander. ‘Terugbladerend’ in de filmpjes op Youtube is er nog een tweede overeenkomst. Beide bleken in het verleden zeer bekwaam met het wegwerpen van hun fiets.

Riis zijn frustratieworp kwam tot stand tijdens de Tour de France van 1997. De als topfavoriet startende Riis, winnaar in 1996, draaide niet optimaal. Na een lekke band en een vastzittende ketting tijdens de individuele tijdrit barste de bom. Zwaar gefrustreerd greep hij zijn bolide om ‘m enkele meters weg te slingeren.

Riis kreeg met Millar een meer dan waardige opvolger. In de vijfde etappe van de Giro van 2008 dacht de Schot een grote kans te maken op ritwinst. Dat liep echter anders. Bij zijn ‘beslissende’ aanzet trapte hij zijn ketting van het blad. Zijn vervolg actie was, zeker voor de kijkers, nog veel fraaier. Millar pakte zijn fiets en slingerde zijn fiets over de dranghekken meters verder tussen het publiek.

Sinds kort heeft het duo ook een West-Frisia volgeling. Voor Ward Koster verliep slotkoers van het seizoen, de GP Jules Hevel in het Belgische Ichtegem, niet zoals bedoeld. Nadat hij lang aan het ‘medderen’ was met een vastgeslagen ketting, wist hij niet meer terug te keren in het reeds uitgedunde peloton.

Gefrustreerd zwaaide hij af. Boven aan het parcours greep hij zijn Wilier bij stuur en zadel om hem met een wel zeer imposante worp ver in het maisveld te doen landen. Zelf plantte hij zijn kont tussen de maisstoppels.

Ook de langsrijdende ploegleiders en mechaniekers waren zwaar onder de indruk. De één mocht de fantastische slinger aanschouwen, terwijl de ander bij het zien van zijn fiets dacht dat hij wel zeer zwaar ten val was gekomen.

Riis en Millar