West-Frisia

Bekkenk naar heroïsche zege

Een heroïsche strijd werd het gister op het strand van Petten. Over de strandrace als onderdeel van de Noord-Hollandse MTB-top zal nog lang worden nagepraat. Zandbanken, muien en op sommige delen een zeer matig lopen strand maakte de strandrace tot een zeer zware race. Met de sterke veertiger Ramse Bekkenk als overwinnaar.

Laagwater betekent niet altijd een goed strand. Het enkele jaren terug opgespoten strand bij Petten is nog altijd moeilijk voorspelbaar. Waar het strand er zaterdag nog uitzag als een ‘snelweg’ kregen de deelnemers zondag geheel andere omstandigheden voorgeschoteld. Een matig lopen strand verleidde de deelnemers tot het rijden over een serie van zandbanken. De muien als afscheiding vormde telkenmale een lastige hindernis. Bij verkeerd inschatten belandde de deelnemers tot kniediep in het koude Noordzeewater. Omstandigheden waarbij Bekkenk zich het beste voelde. De Schoorlnaar kwam alleen aan de leiding nadat voor hem Spanbroeker Stijn Appel en Egmonder Bram Imming tegen de grond gingen in een zandafdaling. Imming zette de achtervolging in. Rondenlang reed hij op kleine achterstand. Aansluiten lukte echter niet, waarna hij in de slotfase de jonge Marten Hajtema nog dichterbij zag komen. Het trio maakte samen met Rick van Breda en Appel deel uit van de kopgroep van vijf die in de beginfase het beeld kleurde.

De Brabander Jules de Kock zorgde voor de ‘buitenlandse’ inbreng en werd zesde. Achter hem volgde Tino Haakman, die na een matige openingsfase langzaam opklom. De veteraan uit Enkhuizen wist in de slotmeters nog nipt de nog zeer jonge Raphael Mouton te passeren.

Bij de vrouwen ging de winst naar Nina Kessler. De ervaren alleskunner kreeg het meeste tegengas van Tessa Neefjes. De Wervershoofse zag echter langzaam Kessler uit het beeld verdwijnen. De van origine Texelse Lola Bakker passeerde als derde de eindstreep.