West-Frisia

Back in Yellow

Leon van Leusen vierde ruim vijftien jaar geleden zijn hoogtijdagen in de kleuren van West-Frisia. Met Bert van Dijk had West-Frisia in die jaren een eerste ‘buitenpoorter’ in de ploeg. De Zwollenaar kreeg het jaar nadien gezelschap van trainingsmaat Leon van Leusen. Van Leusen veerde helemaal op bij de West-Friese club waar hij in onder andere Rudy Coers, Peter Vermeulen, Kasimir den Hertog en Nico Leijen zijn ploegmaten kende. De karakterman toonde aan meer in zijn mars te hebben en bleek ook prima uit de voeten te kunnen op geaccidenteerd terrein.

Zijn grootste succes volgde in de maand juli. Na de zware Franse meerdaagse Tour de la Dordogne te hebben uitgereden, snelde hij in de Bovenkarspelse thuiskoers Ronde van de Bakkerstraat naar de derde stek en noteerde daarmee voor thuispubliek een podiumplaats bij de elites. Een maand later was hij dichtbij winst in de Cyclo de Claude Criquielion. Huidig offroad bondscoach Gerben de Knegt moest flink aan de bak om Van Leusen van de winst te houden. Van Leusen reed dat najaar ook nog naar het podium in Twello en Tolbert.

De tegenwoordig vlakbij Amsterdam wonende Van Leusen meldde zich deze winter weer aan bij West-Frisia. Woensdag staat zijn eerste start in een clubrit in Bovenkarspel op het programma. “Back in Yellow”, aldus Van Leusen.