West-Frisia

Appel klasse apart in tijdrit

Stijn Appel toonde zich gister een klasse apart tijdens de tijdrit van West-Frisia. Met zijn eindtijd van 27,17 minuten bleef de Spanbroeker van A Bloc op het 22,2 kilometer lange traject nog geen tien tellen verwijderd van het parcoursrecord van Peter Koning. Richard Koorn knalde naar de tweede tijd voor belofte Alexander Konijn.

Ondanks de beperking van het startveld tot West-Frisia leden en rensters van Team NH-CC kende de tijdrit een uitstekende opkomst. Ideaal weer met niet al te veel wind zorgde voor prima tijden. Riejanne Markus strandde op tien tellen van de uit 2010 stammende toptijd van Vera Koedooder. De laatste jaren wist enkel Nina Buijsman in 2017 de tijd al eens te benaderen.

Appel deelde al direct op de heenweg een flinke slag aan de concurrentie uit. Hoogkarspelder Koorn volgde halfweg op 23 tellen. Armando van Bruggen kreeg 48 seconden aan de koersbroek, terwijl Alexander Konijn 50 tellen moest toegeven.

Op de terugweg, met de wind licht in de rug, bouwde Appel zijn voorsprong verder uit. De krachtsverhoudingen bleven redelijk identiek. Koorn zag het verschil oplopen tot 49 tellen. Enkel Konijn (28.57 min) schoof ten koste van Purmerender Van Bruggen (29.00) op naar het podium. Westerlander Joeri van der Tuin nestelde zich met 29.10 minuten op plaats vijf.

Met haar eindtijd van 30.38 minuten toonde Markus zich bij de vrouwen een klasse apart. Op ruime afstand noteerde Marieke Veldhuis met 32.54 minuten de tweede tijd. Tessa Sandberg zette met 33.16 minuten de derde tijd op de klokken.

Uitslag 1e Tijdrit WF 2020